Archiv,  Novinky,  Regular Season,  Sezóna 2024,  Uncategorized

12 FOR 12s (s02e03)

1. Charles Cross zatím stále nedovolil sack a dokonce ani tlak na quarterbacka. Se 76 snapy, kdy bylo potřeba bránit přihrávku, je v této statistice první v lize. Není jediným lajnmenem, kterému se tohle za první 2 týdny podařilo, ale náš levý tackle čelil největšímu počtu takových situací. Tak se drž Charlesi, ať tě zase mohu nechat v bodě 1 i další týden.

2. Nevyhrál jsem jedinou cenu v tombole. Ale to vůbec není důležité. Když jsem se dozvěděl, že mi David Drexler věnoval 15 lístků do tomboly, tak jsem na srazu zdvořile poděkoval, ale ve skutečně jsem se opravdu cítil poctěný a dojatý. Chci ti za to, Davide, touto cestou moc poděkovat a rovněž chci poděkovat všem z Vás, které moje příspěvky a články baví.

3. D.J. James podepsal v practice squadu Patriots. Ze Seattlu jsme na východní pobřeží zjevně přivezli i 192. volbu 6. kola draftu – cornerbacka z Auburnu, který, jak jsme si již psali, patřil ke dvěma hráčům z Draftu 2024, který skončil zcela bez práce. Tak práci jsme mu snad našli, a to u našeho posledního soupeře.

4. Jason Myers kopl svůj pátý game-winning field goal v kariéře. U Seahawks je 33letý kicker šestou sezonu. Pojďme si všechny takové field goaly zrekapitulovat. Jeden přišel ještě v barvách New Yorku Jets. Za Seattle pak hned v sezoně 2019 zařídil památný field goal v prodloužení TNF v do té doby neporaženém San Franciscu. Dalším takovým zajistil postup do play-off v posledním zápase sezony 2022 v domácím zápase s Rams. Upřímně, a asi si to i pamatujete, mohl rozhodnout už za řádné hrací doby, ale vynahradil si to v prodloužení. V sezoně 2023 zajistil výhru walk-off field goalem domácího zápasu s Commanders. A svůj čtvrtý jako Seahawk přidal tuto neděli. Opět v prodloužení. Navíc dalším proměněným kopem ono prodloužení vůbec zajistil.

5. Mike Macdonald je jediný neporažený. Do ligy vstoupilo 8 nových hlavních trenérů, ale jen někteří nikdy v životě žádný tým na pozici HC netrénovali (ani jako interim). Těmi byli vedle Mika Macdonalda ještě Brian Callahan, Dave Canales a Jerod Mayo. A díky srazu Czech & Slovak Sea Hawkers musel první porážku zkousnout právě Jerod Mayo. To bylo přece všem dopředu jasné. 4-0 je 4-0. Promiň Jerode. Každopádně Mike Macdonald jde do dalšího zápasu s Dolphins se 100% bilancí.

6. Julian Love zblokoval první field goal v sezoně 2024. V sezoně 2024 se to zatím nikomu jinému nepodařilo. Seahawks dovedli od roku 2022 vždy alespoň jednou v sezoně zblokovat soupeřův pokus o fiel goal. Za posledních 10 let je pak takových zblokovaných field goalů celkově šest. Pro zajímavost, za těch posledních 10 let bylo v NFL zblokováno 135 field goalů. Nejméně v sezoně 2018 (jen 9), nejvíce v sezoně 2022 (hned 23). V sezoně 2023 se podařilo více než jeden field goal zblokovat hned dvěma týmům (Browns a Packers). Od sezony 2015 je pak takových týmů, které zblokovaly více jak jeden field goal v sezoně, celkově osm. Týmem, kterému se žádný field goal nepodařilo zblokovat nejdéle, jsou Detroit Lions, kteří si podobný úspěch připsali naposledy v sezoně 2017.

7. Julian Love věděl, kudy půjde balón. Opravdu si prý byl vědom, že u pokusu o field goal z 50ti a více yardů bude trajektorie kopu domácího kickera Joey Slye na začátku nízko položená, proto požádal Jakea Boba, aby si spolu vyměnili místo. Na tuhle informaci jsem narazil náhodně v článku Briana Nemhausera a přitom mi přijde víc než zajímavá.

8. Patriots naposledy dokázali porazit Seahawks v sezoně 2008. A dál čekají. Od té doby porazili alespoň jednou všech 30 ostatních ligových týmů. Play-off se nepočítá, kdyby chtěl někdo brblat.

9. Seahawks začali sezonu 2-0. Od vzniku současné NFC West začali Seahawks sezonu 2-0:

  • 2003. Poprvé prohráli v 5. týdnu po bye a s rekordem 10-6 postoupili do Wild Card, kde prohráli v prodloužení v Green Bay.
  • 2004. Znovu prohráli poprvé až v 5. týdnu po bye a s rekordem 9-7 dokonce vyhráli divizi. Opět však skončili už ve Wild Card, když doma nestačili na Rams.
  • 2006. Prohráli už ve 4. týdnu, ale fakticky, stejně jako v předchozích dvou případech, to bylo po 3-0 startu. Rekord měli znovu 9-7 a Wild Card pro tentokrát proti Cowboys zvládli. Prohráli v divizním kole s Bears.
  • 2013. Tentokrát prohráli poprvé v 5. týdnu, do kterého šli s rekordem 4-0. Konečný rekord byl 13-3, bylo z toho vítězství v divizi. A pak, počkej si, SUPER BOWL.
  • 2019. První prohra přišla ve 3. týdnu doma se Saints. S rekordem 11-5 Seahawks postoupili do Wild Card a vypadli až v divizním play-off v Green Bay.
  • 2020. První prohra přišla až po bye v 7. týdnu, a to v prodloužení v Arizoně. S rekordem 12-4 naposledy vyhráli NFC West, ale padli ve Wild Card s Rams.

Celkem tedy 6× start 2-0 a 6× postup do play-off. To je zajímavé.

10. Premiéra Tyrice Knighta. Už před zápasem na Foxborough se linebacker Jerome Baker objevoval se statutem Questionable. Nakonec hrál, ale zhruba po třetině zápasu jej vystřídal výběr 4. kola Draftu z  University of Texas at El Paso. Jde o menší veřejnou vysokou školu. Zajímavá je tím, že po University of Texas Rio Grande Valley má druhou největší skupinu studentů s mexickými kořeny. Ve skutečnosti jde o 80 % všech studentů. Tyrice Knight nevypadá, že by na tuto školu zrovna národnostně zapadal. Za 44 snapů (65 %) stihl 7 tacklů, z toho 4 solo. Podle PFF měl problém s pokrytím, ale jinak v run i pass defense, stejně jako tacklingu, nebyly jeho hodnoty špatné.

11. Zach Charbonnet byl na hřišti při 96 % snapů. Na jedné straně byla oslabená běhová hra Seahawks proti excelentní běhové obraně Patriots špatná. Rovněž jsme vnímali slabý výkon tight enda Noaha Fanta, když měl přijmout přihrávku. Přesto je zajímavé, že útok byl tentokrát na hřišti velmi často v neměnné sestavě. Pomineme-li quarterbacka a O-line, kde se na pravém guardu vystřídali pouze Anthony Bradford s Christianem Haynesem, hned 5 dalších hráčů bylo na hřišti 80 % a více útočných snapů. Vedle zmiňovaného Zacha to byli, DK Metcalf (87 %), Jaxon Smith-Njigba (83 %), Tyler Lockett (81 %) a Noah Fant (81 %). Základní sestava v útoku tak všem ostatním hráčům ponechala dohromady pouhých 50 snapů. Dále se zapojili náhradní TE2 A.J. Barner (25), WR4 Jake Bobo (14) a zbylých 9 snapů si rozdělili TE Brady Russell, WR Laviska Shenault a RB Kenny McIntosh. Třeba v zápase s Broncos to pro “ostatní“, nepočítaje RN2 Zacha Charbonneta, bylo 70 snapů. Se Zachem dokonce 93, a to celkový počet útočných her byl během kickoff týdne o 3 nižší (celkem 67).

12. Devátý zápas, v němž Geno Smith v dresu Seahawks naházel 300 a více yardů. Čtyři takové zápasy měl v sezoně 2022 a další čtyři v sezoně 2023. Letos se to stalo poprvé. Zajímavé je, že Seahawks vyhráli pouze v pěti takových zápasech. Dvě porážky v sezoně 2022 byly doma (s Atlantou a Las Vegas v prodloužení), dvě porážky v sezoně 2023 byly naopak venku (v Cincinnati a Dallasu). Doma měl takové zápasy pouze tři (kromě Atlanty a Las Vegas ještě loni s Washingtonem), venku naopak už šest (v Los Angeles a hlavně 2× v Detroitu).

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *