Sezóna 2024,  Archiv,  Novinky,  Regular Season,  Review,  Zápasy

WEEK 4 REVIEW – SEAHAWKS (3-1) @ LIONS (3-1)

 Seahawks v noci předvedli dravý výkon. I když proti objektivně právem favorizovanému, všeobecně komplexnímu a kvalitnímu soupeři celý zápas dotahovali ztrátu a až do konce nevzdávali cestu za nepravděpodobným comebackem, nakonec jednoduše nedokázali překonat skutečnost, že polovina starterů celé obrany do tohoto utkání skrze různá zranění nezasáhla. Naši borci tak nakonec v závěrečném zápase čtvrtého hracího týdne podlehli Lions 29-42 a z downtownu Detroitu si odvážejí svou vůbec první prohru aktuálního ročníku.  

 Jako téměř vždy se však budu snažit za matchupem poohlédnout spíše z toho optimistického úhlu pohledu. V utkání totiž padl nejeden rekord a spousta jich bylo také na naší straně. Navzdory offensive line, která opět nebyla žádnou extra třídou, hrál quarterback Geno Smith proti Detroitu zase fantasticky. Tentokrát pouze s tím rozdílem, že to na výhru, bohužel, nestačilo. Celkem Geno zmenežoval kompletaci 38/56 passů pro celkových 395 yardů. Všechna tři čísla jsou novými maximální výkony jeho dvanáctileté kariéry. Oněch 38 completions a 56 passing attempts jsou pak dokonce nové Seahawks franchise-records. Jeden TD hodil také na rookie tight enda AJ Barnera pro jeho vůbec první skórování v NFL a v garbage hře na konci zápasu přidal také jedno interception. Nebýt tohoto nadbytečného turnoveru, který by nemusel, ale započítává se do statistik také, jeho passer rating by se místo oficiálních 86.5 dostal na 95.6. Geno se také slušně pohyboval v kapse, předvedl pár krásných “russellovských ”scramblů nebo tak trochu “mahomesovských” passů a na pět běhových pokusů urval i 38 rushing yards. Paleta distribuce jeho passů pak zářila všemi barvami, neboť alespoň s jedním catchem odešlo ze zápasu hned 10 našich hráčů. Všech pět nejnebezpečnějších ofenzivních zbraní, tedy trio receivers DK, Tyler a JSN a running backs K9 a Charbonnet pak všichni zachytili míč minimálně čtyřikrát. No a razzle dazzle trick play pass Smitha-Njigby na Charbonneta byla lahůdka jak jahůdka. 

 Nejvýrazněji se do statistik z receiverů zapsal back-to-back-to-back 100yardový DK Metcalf. Žádný Seahawk ještě nikdy nenachytal 100+ yardů ve třech zápasech po sobě. Kromě sedmi catchů pro 104 yardů mu však ještě v první čtvrtině při boji o extra yardy vyrazili míč a Lions tento fumble dokázali proměnit v navýšení vedení na 14-0, což byl zpětně jeden z klíčových momentů tohoto zápasu hrající v náš neprospěch. Dalším takovým okamžikem byla jeho úspěšně proměněná 2-pt conversion, která měla skóre utkání snížit na 22-28, ale rozhodčí nepochopitelně akci nepřezkoumali a negativně tak ovlivnili chod hry. Stejně tak to udělali při zjevném defensive pass interference na DK v endzóně, na kterou rozhodčí čuměl ze dvou metrů, ale asi se viděl už v posteli, tak to nechal plavat. Ne, vážně, tohle je čistě osobní a laický pohled z gauče, ale ten výkon sudích včera stál za hovno a někdo by jim měl vzít prémie. To se ale, narozdíl od nějakých těch každotýdenních pokut hráčům za jejich oslavné tanečky ala Michael Jackson, zamávání soupeřům či nechtěné horse-collar tackly, samozřejmě nestane…

 Hlavní hvězdou utkání však na naší straně nebyl nikdo jiný než running back Kenneth Walker III (na fotce), který po návratu z vynucené dvouzápasové pauzy zapříčiněné zraněním břicha urval celkem 116 scrimmage yards. Kromě 4 catchů pro 36 yardů zaběhl při 12 carries dalších 80 yardů, a co je nejpodstatnější, vůbec poprvé v jeho tříleté kariéře se může pochlubit také touchdownovým hattrickem. Nebýt jeho 3 TD a několika povedených bloků, už dávno před závěrečným two-minute warning by pro nás bylo po zápase. Jako bonus pak K9 přidal i nějaké to akrobatické umění, když se po trojitém saltu s pěti vruty uvolnil ze sevření linebackera Alexe Anzaloneho takovým způsobem, že kdyby něco podobného předvedl na nedávné Olympiádě, v breakdance by z toho beztak cinkla i nějaká medaile.

 Sečteno, podtrženo – velká škoda. Na total yards jsme Lions přehráli v poměru 516-389. Podařilo se nám proměnit 6/12 třetích a čtvrtých downů, což je kvalitní úspěšnost. Lions měli o 3 penalties a 31 penalty yards víc než my. Co se času na hřišti týče, tak náš útok vládl na hrací ploše o 8 minut déle než domácí, i když to tak zprvu vůbec nevypadalo. No a jako to nejšílenější číslo dne pak uvedu “38”. Na first downy jsme zvítězili 38-21. Celkem 38 first downů v jednom utkání je o pouhé dva méně, než je 11 let starý NFL record Saints. Absolutně nejvíc k pos*rání pak ale je fakt, že ještě nikdo nikdy nedokázal v zápase získat 38 prvních downů a match i tak prohrát. Až do prvního října letošního roku…

 Jelikož svět není jen zalitý sluníčkem, podívejme se na věc i z druhé strany a pochvalme soupeře. Quarterback domácích Lions předvedl historický výkon, který nás svým způsobem pohřbil. Jared Goff byl perfektní, když zkompletoval všech jeho 18 passových pokusů, čímž rovněž stanovil nový NFL record a překonal tak dosavadní maximum v podobě 10/10 completions Hall of Famera Kurta Warnera z roku 2005. Goff naházel 292 yards, 2 TD, dosáhl na téměř perfektní passer rating 155.8 a aby toho nebylo málo, se svým wide receiverem (a včera tak trochu i quarterbackem) Amon-Ra St. Brownem se stal teprve osmou dvojicí ligové historie, která si navzájem hodila a zachytila touchdown. St. Brown (6 catches, 45 yards, receiving TD, passing TD) a druhý receiver Jameson Williams (2 catches, 80 yards, včetně 70-yd TD) si namazali na chleba naší secondary a dvojice running backů Jahmyr Gibbs (14 carries, 78 yards, 2 TD) a David Montgomery (12 carriers, 40 yards, TD) si na druhý krajíc namazali naší D-line, případně celou front 7. Naše O-line sice nehrála úplnou tužku, ale stejně nedokázala obráncům Detroitu zabránit ve 3 sackům a 9 QB hitům Gena Smithe. Hvězda soupeřovy obrany Aidan Hutchinson pak má ve statistikách sice jen 3 QB hits a nic víc, ale ve skutečnosti po celý zápas vytvářel spoustu pressures, vhazoval naše linemany do Gena, lítal po hřišti zleva doprava a párkrát to bylo jen o centimetry, aby stál za nějakou potenciální game-changing play.

 No a aby těch depresí z nedostavení se vyhlíženého Victory Tuesday nebylo málo, máme tady taky nějaký ten injury update z kategorie “fakin”. K linemanům Nwosuovi, Williamsovi, Mafemu či linebackerovi Bakerovi se v rámci naší zraněními zdecimované obrany přidal také Pro Bowl safety Julian Love, který z nočního zápasu odstoupil s pohmožděným stehnem. Tahle část letošní sezóny začíná být vskutku nepříjemná. Jinými slovy Seahawks za první tři týdny inkasovali dohromady 43 bodů a teď v Detroitu, bez všech těchto stěžejních opor, to bylo 42 bodů. Souvislost je zřejmá… 

 Jak hodnotíte první z našich tří letošních primetime zápasů Vy? Najdete na něm něco pozitivního? Čí výkon byste vyzdvihli a kdo naopak hořel jak papír a zaslouží si kritiku? Doplnili byste nějaké další důležité proměnné či souvislosti, které byly v rámci vývoje utkání proti Lions klíčové? Pochlubte se v komentářích. Každopádně neztrácejte naději. Naši Seahawks jsou 3-1, vedou divizi, tým se stále teprve sehrává a už v neděli se bude na Lumenu podávat pořádná, přímo gigantická večeře. GO HAWKS!

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *