Archiv,  Novinky,  Preview,  Regular Season,  Sezóna 2022,  Zápasy

WEEK 17 PREVIEW – NEW YORK JETS (7-8) @ SEATTLE SEAHAWKS (7-8)

 Je tady poslední den roku 2022 a s ním také preview na utkání předposledního týdne základní hrací části letošní sezóny NFL. To nám to zase uteklo jako voda… Každopádně osud a letošní výkony obou celků tomu tak chtěli a my jako hlavní chod weeku 17 dostaneme naservírován zápas, jehož výsledek nejen že bude mít obrovský vliv na oba zítřejší soupeře, ale rovněž i na celou sestavu letošních vyřazovacích bojů. Obě mužstva  toho totiž mají společného mnohem více, než by se na první pohled mohlo zdát. Seahawks i Jets jsou jen malý krůček pod hranicí postupu, mají shodný record 7-8, z posledních pěti zápasů vyhráli pouze jeden proti divizním soupeřům a zítra by se jim fakt moc hodila výhra, která by až na poslední hrací týden definitivně odložila onu nerozluštěnou záhadu, a to kdo se zúčastní či nezúčastní letošního playoff. Jets jsou totiž v AFC momentálně pouze výhru za sedmými Dolphins a nám v NFC zbývá na sedmé, tedy poslední postupové místo, na němž se momentálně hřejí Commanders, pouze půl výhry. Oba týmy potřebují pro udržení svých nadějí na postup do playoff bezpodmínečně zvítězit. Chtěli jsme v září napínavou sezónu až do samotného konce? Tak ji tedy takto na úvod ledna máme mít…

 Geno Smith uvádí: Geno Smith Revenge Tour! Ano, čerstvý Pro Bowler a stále jeden ze žhavých favoritů na letošní ocenění NFL Comeback Player of the Year je totiž letos na americkém turné, během něhož objíždí týmy, které jej postupně odepsali, ale on jim stejně neodepsal nazpět. Ve weeku 7 si poradil 37-23 s Los Angeles Chargers, které reprezentoval v roce 2018, o týden později pak porazil New York Giants, za něž hrál v sezóně 2017 a nyní mu ve weeku 17 zkříží cestu New York Jets, kteří si jej vybrali v druhém kole Draftu 2013 a v jejichž barvách strávil první čtyři roky jako profesionál. Chybí tudíž jen jedna výhra a beznadějně vyprodaná Geno Smith Revenge Tour bude moct být prohlášena za stoprocentně úspěšnou. No a kdy jindy by měl Smith tuto sbírku skalpů zkompletovat, než v dresu týmu, v němž naházel 32 TD a 10 INT, když v jeho úvodních šesti sezónách, v nichž působil právě v Jets, Giants a Chargers, dosáhl jen na 29 TD a v současné perspektivě jen těžko uvěřitelných 36 INT?

 Na jaře bychom mohli očekávat, že v případě letošního vzájemného souboje mezi Seahawks a Jets nás čeká Wilson Bowl. Opak je však pravdou. Russell totiž poměrně neomaleně osedlal denverské hřebce a jeho protějšek loňský #2 Draft pick Zach Wilson má letos s 6 TD a 7 INT v devíti zápasech (opět) vyloženě katastrofální rok a za kormidlem jej tak zítra nahradí Mike White s career stats 8 TD a 10 INT a starter recordem 2-4. V květnu, tedy po Draftu a následném zveřejnění schedule, jsme mohli vyhlížet souboj dvou nejvýše draftovaných rookie running backs, tedy #36 picku Breece Halla a našeho #41 picku Kennetha Walkera III. Hall si však během weeku 7 přetrhal šlachy v koleni a bude to tak K9, který se bude pokoušet o svůj desátý TD a současně čtvrtou 100-yd rushing game této sezóny. Před startem sezóny bychom jen těžko odhadovali, že po draftování Richarda Shermana (na fotce) v roce 2011 najdou Pete Carroll a John Schneider také o jedenáct let později v pátém kole Draftu podobně unikátního cornerbacka a přeučeného receivera. Avšak stalo se tak a jeho jméno, jak jistě všichni dobře víte, je Tariq Woolen… Oproti tomu Jets velmi dobře věděli, co čekat od toho, když jako #4 Draft pick sáhli po generačním talentu, jak byl a je prezentován Sauce Gardner. Oba cornerback rookies se však hned ve svém rookie ročníku zařadili mezi absolutní ligovou špičku a my se zítra dočkáme jejich vůbec prvního vzájemného střetnutí. Ostatně právě v tomto zápase by se mohl definitivně rozhodnout souboj o letošní ocenění pro NFL Defensive Rookie of the Year. Právě Tariq a Sauce jsou totiž nejspíš už jediní dva borci s reálnou šancí na výhru této ceny. Gardner by byl již pátým hráčem v historii Jets, kterému by se povedlo stát se DROY. V dresu Seahawks se to však ještě nikdy nikomu nepodařilo, a to ačkoliv safety Kenny Easley v sezóně 1981, případně už zmiňovaný cornerback Richard Sherman o tři desetiletí později, k tomu neměli zrovna daleko.

 Jak již bylo řečeno, jde skutečně o hodně! Když prohrajeme, k teoretické závěrečné výhře proti Rams bychom potřebovali zázrak v podobě pomoci nespočtu dalších týmů, abychom se ještě do postseason protlačili. Pokud se nám však podaří vyhrát, tak za pomoci jedné prohry Commanders ze zbývajících dvou utkání bychom už byli jednou nohou v playoff. V takovém případě totiž budeme postaveni před zcela jasnou situaci v podobě “win and you’re in”. Takže sečteno, podtrženo, nejsnazší cestou do playoff jsou naše výhry nad Jets a Rams a k tomu alespoň jedna prohra Commanders ze zbývajících dvou utkání proti Browns a Cowboys. Jen tak málo stačí k tomu, aby naši Seahawks měli v kapse svou patnáctou účast v NFL Playoffs za posledních dvacet let.

 Novoroční zápas mezi týmy reprezentujícími opačná pobřeží USA začne již zítra ve 22:05 hodin. Dokážeme náš record ze vzájemných střetnutí vylepšit na 13-7? Připíšeme si proti Jets pátou výhru v řadě nebo naši soupeři naopak vůbec poprvé v historii vyhrají na Lumen Field a jejich poslední W v Seattlu se tak už nebude datovat na srpen 1997? Předvede Tariq výkon, za nějž by si zasloužil, aby před ním Sauce v souboji o DROY poklekl? Dopadne i poslední Genova zastávka v rámci jeho letošní Revenge Tour úspěchem a sáhodlouhými standing ovations vyprodaných tribun? To vše se dozvíte, když se při dnešních silvestrovských oslavách opijete tak akorát na to, abyste byli zítra večer ready na značkách, kde bude potřeba z plných plic hnát naše Seahawks vstříc playoff, od něhož nás dělí už jen dva malé krůčky.

LOUD AND PROUD!
WE BELIEVE!
GO HAWKS!

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *