Archiv,  Novinky,  Preview,  Regular Season,  Sezóna 2024,  Zápasy

WEEK 5 PREVIEW – GIANTS (1-3) @ SEAHAWKS (3-1)

 Jeden zkrácený týden uplynul, další nás hned čeká a uprostřed toho všeho se lídři NFC West, tým našich Seahawks, střetnou v rámci pátého hracího kola před zraky domácích diváků s inverzními lídry NFC East, s týmem New York Giants. Kdybychom byli mimokonferenční AFC-NFC rivalové, bylo by to ještě víc nepravděpodobné, ale i přesto, že oba sdílíme stejnou konferenční příslušnost, je situace, že se s Giants střetáváme třetím rokem za sebou, zcela bezprecedentní. Ještě nikdy jsme spolu tři zápasy ve třech po sobě jdoucích sezónách neodehráli. Pro kontext, stejně tak třikrát jsme se střetli dokonce i za celých dvanáct sezón mezi lety 1990 a 2001. Po šesti z posledních sedmi utkání jsme ze hřiště odcházeli jako Ti šťastnější a favorizovaným celkem jsme i protentokrát. Výsledky obou dvou oněch naposledy odehraných střetnutí sice dopadly podobně, ale jeden byl ve skutečnosti víceméně vyrovnanou záležitostí, zatímco ten druhý jsem tehdy komentoval slovy: ,,Udělali jsme z Obrů zahradní trpaslíky”. V sezóně 2022 si nejen celý Lumen Field kousal nehty a rval vlasy téměř po celý průběh zápasu. V poslední čtvrtině však Giants museli během pouhých čtyř minut skousnout touchdowny Tylera Locketta a Kennetha Walkera, mezi které se jim podařilo vklínit i ztracený fumble během vlastního puntu, a tak v Seattlu zůstala výhra 27-13. Loňské utkání na Metlife Stadium pak osobně sledovali také někteří fans z řad našeho fanclubu a nejen oni, ale i celý svět se dočkal demolice domácího týmu a ze zápasu, které mělo od začátku jednoznačný průběh a jež svým 97-yd interception return touchdownem vyšperkoval tehdejší rookie cornerback Devon Witherspoon (na fotce), si Seahawks odváželi výhru 24-3. 

 Seahawks jsou v zápase označováni za favority na vítězství. Aby taky ne, když passing offense je aktuálně nejlepší v lize a dvojice Geno a DK je “on fire”. Velký problém s tím bude mít zejména secondary Giants, která, troufnu si říct, už teď očekává hodně dlouhou šichtu. Cornerback Deonte Banks už letos neubránil 4 TD a Cordale Flott taky týmu z Big Apple neposkytuje přílišnou naději, že by si měl s Metcalfem nebo Smithem-Njigbou poradit nějak snadno. Také napadání Daka Prescotta minulý týden obraně Giants jako celku příliš nešlo, když se jí podařilo vyvinout pressure pouze při 14.7% plays. Abyste měli představu, jak špatné tohle číslo je, tak Seahawks jsou v této statistice po prvních čtyřech týdnech s pressure rate 35.9% ve vedení celé NFL. Konkrétně pátý pick předloňského Draftu, pass rusher Kayvon Thibodeaux, který má letos zatím na kontě pouze 1.5 sacku, a také druhý outside linebacker Brian Burns, first-round pick z roku 2019 a dvojnásobný Pro Bowler, jenž má za celé září dokonce pouze 1 sack, zatím sice předvádějí výkony značně za očekáváním, ale není radno je podceňovat. Koneckonců Thibodeaux měl loni mj. 11.5 sacks a 3 forced fumbles a zvlášť pravá polovina naší O-line s dvojicí Anthony Bradford a Stone Forsythe, která by se letos nebýt zranění svých kolegů nejspíš do hry vůbec nedostala, by na jejich nebezpečné výpady mohla být značně náchylná. A nebo snad ne…? 

 Faktorem s obrovským vlivem na konečný výsledek utkání, možná i tím vůbec největším ze všech, domnívám se, bude nastoupení či absence šestého výběru letošního Draftu, wide receivera Malika Naberse. Ten vlétl do ligy jako hurikán Helene na Floridu a v rámci rosteru Giants působil jako výstavní skříň. Vzhledem k jejich total recordu 38-90-1 od roku 2017 by se jej člověku možná chtělo popsat až jako zjevení. Potvrzují to statistiky, když je po čtyřech týdnech s 386 receiving yards na fantastickém druhém místě celé NFL. Dva yardy za ním je pak třetí DK Metcalf. Každopádně Nabers byl nucen minulý zápas předčasně opustit s otřesem mozku a vzhledem k tomu, že se tento týden zatím na žádném tréninku neobjevil, je dost možné, ba i pravděpodobné, že si Giants budou muset poradit bez něj. A upřímně řečeno, současný útok New Yorku bez Naberse, který stojí za 43.8% jejich letošních receiving yards, je děsivé si vůbec představovat… Nebude tedy překvapením, že pokud je Daniel Jones na hřišti dokáže najít, naroste vytíženost wide receiverů jako Wan’Dale Robinson (letos 26 receptions, 194 yards, TD), Darius Slayton (10 catches, 122 yards) a třeba se na hřiště konečně dostane taky loňský third-rounder Jalin Hyatt. Rovněž bych nebyl šokován, kdyby Giants víc než obvykle využívali hru po zemi v podobě Devina Singletaryho, a to jednak aby v gameplanu “zalepili” díru po Nabersovi, ale také aby útočili do té slabší části naší obrany, tedy do rushing defense. Té nepomůže ani dobrý pohyb v kapse quarterbacka Jonese, který za poslední tři zápasy inkasoval pouze tři sacky. Na druhou stranu, obrana Seattlu nasbírala tři sacky pouze v minulém zápase. No a na tu nejdůležitější stranu, je to fotbal, míč je šišatý, každý zápas začíná za stavu 0-0, není konec, dokud není konec a stát se může úplně cokoliv.

UPDATE (pátek, 18:05h): WR Malik Nabers je pro zápas proti Seahawks OUT a nenastoupí do něj.

UPDATE (pátek, 21:00h): RB1 Devin Singletary je doubtful a jeho nastoupení do utkání je vysoce nepravděpodobné.

 Statistiky hovoří jasně v tom slova smyslu, že pokud se Seahawks podaří v Seattlu skórovat alespoň 13 bodů, Giants nás v takovém utkání dokázali porazit naposledy v roce 1980. No a abychom se v historii dostali až k zápasu, kde jsme doma nedokázali dát ani 13 bodů, museli bychom jít zpět až do října 2021, takže se nejedná o zrovna častý fenomén. Navíc historicky by se jednalo o dvanáctou výhru Seahawks nad tradičnější ze dvou franchise z New Yorku, no a kde jinde a před kým jiným byste našli lepší příležitost oslavit výhru #12 než na Lumen Field před 12s. Doufejme, že snad už i některé z velmi citelných ztrát se nám vrátí na soupisku. S Leonardem Williamsem, Boye Mafem či Julianem Lovem to nevypadá zle, ale okolo nasazení Byrona Murphyho II, first-roundera naší letošní Draft Class, zrovna moc optimismu nelítá. Ať už do něj naběhne kdokoliv, kickoff utkání pátého hracího týdne je naplánován už na nedělních 22:25 hodin a burácející Lumen Field, vyprodaný již na 174. po sobě jdoucí zápas Seahawks, bude opět zalit teplým podzimním sluncem Pacifického severozápadu. Tak co myslíte, dokážeme po skalpu koňské hřívy a přípravě povedeného delfíního sushi okrást Obry o jejich kouzla a vyprovodíme je se sLzami v očích? Koho z kádru Giants se nejvíce obáváte a kde cítíte jejich silné či slabé stránky? Co od zápasu očekáváte a vyhraje v tomto remaku paralely hip hopových válek z úvodu devadesátek West coast nebo East coast? Určitě se o své tipy a názory podělte v komentářích. No a na zítra už zbývá nachystat jen nějaké pořádné jídlo, oblíbené pití uvést do provozní teploty, jako vždy se opevnit pevnými nervy, protože holt fandíme Seahawks, což není nikdy úplně v klídečku, a oděni v modré či zelené se vidíme zítra večer loud and proud klasicky na značkách!

SEA!!! HAWKS!!!

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *