Archiv,  Novinky,  Review,  Sezóna 2021,  Uncategorized

2021 SEASON REVIEW, ČÁST PRVNÍ – PESIMISTICKÁ MINULOST

 Nejdelší základní část sezóny v historii National Football League je minulostí. Konec regular season se letos, bohužel, rovněž kryje s koncem působení našich Seahawks, jelikož jsme se mezi nejlepších 14 týmů neprobojovali. Rok 2021 nebyl dle našich představ. Zakončili jsme jej s recordem 7-10 a v našlapané NFC West jsme skončili na čtvrtém, posledním místě. Teprve podruhé od příchodu Russella Wilsona před deseti lety a jen popáté za posledních 19 let se vyřazovací část odehraje bez naší účasti. Ještě daleko neuvěřitelnější je fakt, že když jsme naposledy skončili v divizi poslední, psal se rok 1996 a my byli součástí pětičlenné AFC West. Hlavním problémem, který nám v konečném důsledku zlomil vaz, byl fakt, že jsme bohužel nedokázali vyhrávat v těsných utkáních. Naše final score je 395-366, což dělá points differential +29. Žádný jiný tým s losing recordem letos neskončil s takto pozitivním skóre. Je poněkud šílené si uvědomit, že třeba Pittsburgh Steelers (9-7-1) a Las Vegas Raiders (10-7) se do playoff probojovali navzdory svému zápornému skóre -55, respektive dokonce -65. Právě zde je očividně zakopaný pes… Loni byli ve stejné situaci Miami Dolphins nebo Arizona Cardinals, letos jsme si to vyžrali my. I tak je ale třeba mít na vědomí, že +29 bodů je druhým nejhorším výsledkem Seahawks za uplynulých deset sezón.

 Suma sumárum je dost pravděpodobné, že nás čekají velké změny. Nejhlasitěji se hovoří o konci dvanáctiletého angažmá head coache Peta Carrolla. Ten si ve vedení týmu připsal regular season record 119-73-1, v postseason 10-8 a dovedl nás k vítězství v Super Bowlu XLVIII. Nikdo jiný v čele Seahawks nedosáhl na .639 winning percentage, nikdo jiný tým nedovedl k tolika výhrám, nikdo jiný si v postseason nepřipsal více výher než porážek, nikdo jiný nás nedovedl k devíti účastem v playoff a nikdo jiný s námi pětkrát nezískal titul Divisional Champions. Vše vyvrcholilo dvěma účastmi v Super Bowlu v sezónách 2013 a 2014, z nichž v té první jsme po výhře 43-8 nad Denverem Broncos pozvedli nad hlavu Lombardi Trophy. Pete Carroll je bez debat budoucí člen Pro Football Hall of Fame a město Seattle, franchise Seahawks i my všichni fans jsme mu neskutečně zavázaní za vše, co pro náš tým od 11. ledna 2010, kdy na PNW podepsal svůj první pětiletý kontrakt, udělal. Všechno ovšem jednou končí a naše franchise v posledních letech stagnuje. Pete sice na career-low 7 výher s týmem dosáhl už v letech 2010 a 2011, ale díky prodloužení základní části na sedmnáct utkání je letošní record 7-10 nejhorším v jeho kariéře. Co se skutečně stane, tak to ukáží až následující dny. Pozvání Carrolla na schůzku ohledně jeho budoucnosti od Jody Allen, sestry Paula Allena, po němž převzala majitelství franchise, však naznačuje mnohé. Zda by jeho odchod znamenal také konec Johna Schneidera v roli general managera a tím i totální restart a rebuild celé franchise, se zatím můžeme jen domnívat.

 Ruku v ruce s rebuildem jakékoliv franchise jakéhokoliv amerického sportu jdou dvě věci. Těmi jsou dostatek Draft picků a také dostatek peněz, za něž lze pořídit velké množství dobrých hráčů ve free agency a zaplatit celý roster. Loňské tři výběry v Draftu, které byly nejenže nejnižším počtem v historii Seahawks, ale také nejnižším počtem picků, kterými disponoval jakýkoliv tým NFL za posledních dvanáct let, rozhodně nejsou nic, na co bychom měli být hrdí a co by franchise vedlo k výšinám. Chybějící first-round pick v Draftu 2022, který by měl hodnotu #10, avšak za trade Jamala Adamse jej v držení mají New York Jets, není zrovna dobrý start restartu. Také finančních problémů máme víc, než bychom v případě nějakého nového začátku potřebovali. Jasně, aktuální cap space pro příští sezónu ve výši $52.98M je sice slušná částka, která je v rámci NFL sedmou nejvyšší, ale problémů, které je potřeba vyřešit je taky asi tak 52 mega. Náš tým stárne. Průměrný věk našich hráčů je aktuálně 27.46 roku a pouze Chicago Bears a Arizona Cardinals mají starší kádr než my. Víc než příchod starších a zkušenějších borců to chce týmu vlít mladou krev do žil, což se vedení kolem dua John & Pete, řekněme si upřímně, v posledních letech zrovna nedaří. Quarterback Russell Wilson a linebacker Bobby Wagner (na fotce) jsou sice prvotřídní hráči a, na to bych dal ruku do ohně, budoucí first-ballot Hall of Famers, ale mají už třiatřicet, respektive jednatřicet let a jejich cap hit je enormní. V případě, že oba budou v příštím roce na naší soupisce, bude to Seahawks stát $40.6M! Za tyto dva hráče bychom tedy zaplatili 19.5% z celého salary capu. Russ a Bobby spolknou skoro pětinu veškerých peněz, z kterých je potřeba zaplatit 53 hráčů základní sestavy, 14 náhradníků v practice squadu a asi 15 členů coaching stuffu. To je tvrdá realita a bojím se, že bez restrukturalizace jejich kontraktů a nebo tradu minimálně jednoho z nich se množství Draft picks a cashe v banku Seahawks nerozroste do rozměrů, které tým směřující za novým začátkem chtě nechtě potřebuje. 

 Jako každý rok, tak i letos stojíme před rozcestím, na kterém se s mnoha našimi hráči budeme muset buď rozloučit nebo je znovu podepsat, neboť jejich aktuálně platná smlouva s koncem právě uplynulé sezóny také skončila. Šestatřicetiletý tackle Duane Brown navzdory svému věku stále patří k tomu lepšímu, co NFL nabízí a jeho letošní plat byl $11.94M. Trade safetyho Quandre Diggse z Detroitu Lions se postupem času za poslední roky ukázal být jako jeden z nejlepších v podání Seahawks jeho znovupodepsání by mělo být jednou z priorit týmu. Letos si přišel na $6.15M, ale vzhledem k tomu, že za dva a půl roku u nás se dvakrát dostal do Pro Bowlu, připsal si 13 interceptions, forced fumble, fumble recovery a taky že jeho zlomenina lýtkové kosti se ukázala být bezproblematická a do letní přípravy by měl být stoprocentně ready, dá se očekávat, že jeho příští smlouva bude výrazně tučnější. O kolik, to se lze jen dohadovat, ale já osobně si myslím, že pod $10M ročně to půjde stlačit jen horko těžko. Otázek je ale mnohem víc. Tight end Gerald Everett, myslím si, za letošních $6M nestál. Running back Rashaad Penny zas celkově nestál za nic, teda vlastně jen $10.77M za čtyři roky, ale vše se změnilo v posledních pěti týdnech, kdy se urval ze řetězu a svými 692 scrimmage yards a šesti touchdowny si jednoznačně řekl o novou smlouvu, neboť se rázem zdá, že nového franchise running backa, kterého jsme hledali, jsme měli celou tu dobu pod nosem. No a jeho smlouva také nebude zadarmo a rozhodně ani ne za 11 mega na čtyři roky…

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *