Archiv,  Czech & Slovak Sea Hawkers,  Novinky,  Offseason,  Sezóna 2022,  Uncategorized

CO ODSTAVEC, TO PŘÍBĚH

 Věděli jste, že DK Metcalf není jediným hráčem Seahawks, který se neúspěšně pokoušel o kvalifikaci na Letní Olympijské Hry 2020 v Tokiu? Teda technicky vzato, tehdy ještě byl jediným takovým hráčem Seahawks, ale teď už není. Nejnovějším členem našeho týmu se totiž stává wide receiver Marquise Goodwin – dvojnásobný juniorský mistr USA ve skoku dalekém z let 2008 a 2009, juniorský mistr světa ve skoku dalekém z roku 2008, dvojnásobný mistr USA ve skoku dalekém z let 2011 a 2012 a majitel desátého místa ve skoku dalekém na Letních Olympijských Hrách v Londýně v roce 2012. Co si budem… Při jeho osobním rekordu 8.12 metrů se vyloženě nabízí představa, jak na 9-yd line skokem do vzduchu odmítne tackle a s komentářem Steva Raiblea ,,Holy catfish” dopadne až do endzone pro šest bodů. Co se jeho kariéry v NFL týče, tak Goodwin také není žádné ořezávátko. Rozhodně se nedá tvrdit, že je jedním z hráčů, kteří se ještě budou muset hodně otáčet, aby se probojovali do naší základní sestavy. Jedná se totiž o poměrně zkušeného borce. Poté, co na NFL Combine zaběhl 40 yardů za 4.27 vteřiny, jej v roce 2013 jako devátého receivera oné Draft Class vybralo Buffalo Bills. Po čtyřech sezónách Goodwin na tři roky spojil své jméno se San Franciscem 49ers a po roce 2020, který vynechal kvůli covidu, jsme jej jednu sezónu mohli vidět nastupovat za Chicago Bears. Za celou tu dobu si připsal celkově 160 zachycených přihrávek pro 2 636 yardů a 14 touchdownů. Breakout year pro něj znamenala sezóna 2017. Během prvního roku svého angažmá v San Franciscu se s 56 catchi pro 962 yardů a 2 touchdowny stal leading receiverem týmu. S Goodwinem tedy do Seattlu nejen že přišel olympionik a zkušený rychlík s 16.5 receiving yardy na catch v kariéře, což by se nám rozhodně mohlo hodit ve chvíli, kdy se secondary soupeře bude soustřeďovat na duo Metcalf-Lockett, ale doufejme, že nás jeho přispěním čeká i nějaký ten good win. Každopádně už v pondělí, na prvním dni OTAs, jsme Goodwina mohli na hřišti vidět v našem dresu (na fotce vpravo) a byl to příjemný pohled…

 Světlo světa spatřilo překvapení, o němž prakticky nikdo předem nevěděl. Jedná se o první díl dokumentární série The Sound of the Seahawks. Zhruba dvacetiminutový díl by měl vycházet vždy v měsíčních intervalech a dočkat bychom se měli celkem deseti pokračování. The Sound of the Seahawks by nás tak měla provést celou sezónou 2022, a to až po její únorové resumé. Každopádně udělejte popcorn a první díl s názvem Fresh Seattle Air si bez spoilerů už teď přehrajte ZDE.

 Tzv. signal callera poznáte na hřišti podle nálepky na zadní straně jeho přilby. Jedná se o zelené kolečko s černým logem NFL a černým bleskem. Tato technologie se často nazývá jednoduchým “C2P”, tedy “coach to player” a je využívána již od středních škol. Takto označený hráč, který pomocí sluchátka v přilbě dostává ze sideline pokyny od trenérů, většinou informace o tom, jaký play se bude aktuálně hrát, je na straně offense prakticky bez výjimky quarterback. Možná to někteří z vás nevěděli, ale pravdou je, že každý tým má více než jednoho signal callera. Také na straně defense totiž vždy najdeme jednoho takového borce, který je zodpovědný za předávání pokynů trenérů svým spoluhráčům. Posledních osm let jím nebyl nikdo jiný než linebacker Bobby Wagner. Už po draftu 2020, kdy jsme do týmu jako pick #27 přivedli Jordyna Brookse, se o něm hovořilo v tom slova smyslu, že právě Brooks by se měl stát Bobbyho nástupcem. No a Brooksův loňský franchise record v podobě 184 combined tackles byl jasným důkazem, že tomu tak skutečně bude. V tomto kontextu asi nepřekvapí zpráva, že novým defensive signal callerem, který po Bobbym převezme jeho roli, je od letoška právě linebacker Jordyn Brooks.

 I když jsme uprostřed offseason, wide receiver Tyler Lockett sbírá ocenění jako by právě sezóna končila… V úterý získal Lockett Emmy Award za jeho účast v projektu Black Wall Street, v rámci něhož referoval o masakru černošského obyvatelstva v městě Tulsa v Oklahomě roku 1921. Tulsa je Lockettovo rodné město a v prezentaci této části jeho smutné historie je dlouhodobě aktivní. Tímto oceněním však týden pro Tylera ani zdaleka neskončil. Jen o dva dny později získal cenu, řekněme, méně duchovní a více sportovní. Lockett byl totiž vyhlášen nejlepším mužským sportovcem města Seattle. V anketě, která je vyhlašována od roku 1936, se jedná o patnáctého hráče našich Seahawks, kterému se této pocty dostálo. Naposledy to byli dva linebackeři – Bobby Wagner v roce 2016 a předloni pak K.J. Wright. 

 Ač ateista, tak musím říct, že ve věku požehnaných pětadevadesáti let zemřel John Thompson. První general manager naší franchise, který společně s head coachem Jackem Paterou prošel krušné začátky naší existence, během úvodních sedmi sezón, tedy mezi lety 1976 a 1982, dotáhl Seahawks ke dvěma winning seasons a celkovému recordu 39-62. Thompson byl rodilý reprezentant Pacific Northwest, neboť ještě před jeho angažmá v NFL byl ve vedení Washington Huskies – college týmu sídlícím asi jen šest kilometrů od současné polohy Lumen Stadium. Thompson byl v roce 1975 dokonce jedním z lidí, kteří stáli za volbou znaku, barev a jména rodící se NFL franchise v Seattlu. RIP in peace, kouči.

 Kdo by však nikdy a nikde na světě umírat neměl, je demokracie. A o tu je třeba pečovat… Právě v těchto dnech si připomínáme 80 let od jednoho z nejodvážnějších a vzhledem k budoucímu směřování našich zemí také nejdůležitějších okamžiků naší historie. Zvlášť v kontextu dnešních událostí čin Gabčíka, Kubiše a dalších hrdinů opět nabývá na svém významu. Nejen o dokumentaci vzpomínek na atentát na Heydricha, ale o vzpomínky z celého období dvou velkých totalit minulého století, se s péčí stará nezisková organizace Post Bellum a její stěžejní projekt Paměť národa. Je důležité, aby se na co nejvíce malých i velkých hrdinů let 1939-1945 a 1948-1989 nezapomínalo, a proto bude za každý like pod tímto příspěvkem na FB věnováno jménem fanclubu 1.12€ právě této organizaci. Takže pokud jsi dočetl/a až sem, rozhodně ten palec dej a udělej dobrou věc. Tento v pořadí už šestý #12s4Good projekt patří k těm menším, ale nebojte, při tombole na našem srazu 2. října v Brně zas provedem něco velkého. Už se na tom dělá…

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *